Τι είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια);

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (ή κρεατάκια) είναι μικροί αδένες ψηλά στον λαιμό, πίσω από τη μύτη.  Έως την ηλικία των τριών ετών, λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας ενάντια στα μικρόβια.

 

Τις χρειαζόμαστε;

Ο κυριότερος ρόλος των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι να μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις κατά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής μας. Αν μετά από αυτή την ηλικία, κριθεί πως βλάπτουν τον οργανισμό περισσότερο απ’ ότι τον ωφελούν, είναι καλύτερο να αφαιρούνται.

 

Πότε και γιατί πρέπει να αφαιρούνται;

Η αδενοειδεκτομή (χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται τα κρεατάκια) πρέπει να γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

1) σε συχνά επεισόδια (περισσότερα από 3 ανά έτος) αδενοειδίτιδας ή/και εκκριτικής ή μέσης ωτίτιδας,

2) σε περιπτώσεις χρόνιας ρινικής απόφραξης και αναπνοής από το στόμα, καθώς και σε αποφρακτικού τύπου υπνική άπνοια,

3) σε υποψία καλοήθους ή κακοήθους νεοπλασίας.

 

Τι προβλήματα προκαλεί η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Το παιδί εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, αναπνέει από το στόμα, ροχαλίζει, έχει ένρινη ομιλία (δηλ. μιλάει από τη μύτη), και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παραπονιέται για μπούκωμα στα αυτιά ή βαρηκοΐα λόγω του υγρού που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό τους (εκκριτική ωτίτιδα).

 

Τι θα συμβεί αν δεν χειρουργηθεί ένα παιδί με κρεατάκια;

Η αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας οδηγεί σε συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα υπνηλία ή υπερδραστηριότητα του παιδιού κατά τη διάρκεια της μέρας, κακή επίδοση στο σχολείο και γενικά αποτυχία στην πρόοδο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να προκληθούν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή/και κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες ανάπτυξης.

 

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για το χειρουργείο;

Η επέμβαση είναι πιο ασφαλής σε παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω. Τα κρεατάκια σπάνια παραμένουν σε παιδιά εφηβικής ηλικίας και άνω.

 

Πριν την επέμβαση

Καλό είναι να έχετε εξασφαλίσει μια βδομάδα απουσίας του παιδιού από το σχολείο. Σε περίπτωση που πριν την ημέρα του προγραμματισμένου χειρουργείου το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή ακόμη και αμυγδαλίτιδα, ενημερώστε τον ιατρό σας, ώστε να αναβάλει την επέμβαση, τουλάχιστον για ένα μήνα. Εάν, υπάρχει πρόβλημα με την πηκτικότητα του αίματος, ή το παιδί μελανιάζει εύκολα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον ιατρό σας πριν το χειρουργείο.

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αφαιρούνται με τη χρήση ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Ακολουθεί ο έλεγχος της αιμορραγίας. Η διάρκεια της επέμβασης συνήθως δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.

 

 

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία;

Αν η επέμβαση ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, το παιδί μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου την ίδια μέρα. Σε περίπτωση που γίνει ταυτόχρονα και αμυγδαλεκτομή, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η 24ωρη νοσηλεία.

 

Συνήθεις επιπλοκές

Σε γενικές γραμμές η αδενοειδεκτομή είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση. Σπάνια συνοδεύεται από επιπλοκές. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία. Περίπου ένα στα 200 παιδιά εμφανίζει αιμορραγία μετά το χειρουργείο.

 

Μετεγχειρητική πορεία

  • Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν μικρή αλλαγή στη φωνή τους μετά το χειρουργείο. Ακούγεται σαν να μιλούν από τη μύτη. Αυτό συνήθως διορθώνεται από μόνο του μετά από λίγες βδομάδες. Αν όχι, η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει.
  • Την πρώτη βδομάδα μετά το χειρουργείο η μύτη του παιδιού μπορεί να είναι βουλωμένη.
  • Τις πρώτες μέρες μπορεί να σας παραπονεθεί για πονόλαιμο. Τα παυσίπονα βοηθούν σε αυτή την περίπτωση. Ποτέ μη δώσετε στο παιδί ασπιρίνη. Ο κίνδυνος για αιμορραγία είναι μεγάλος.
  • Ταυτόχρονα, μπορεί να παρουσιαστεί και πόνος στο αυτί. Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι ο λαιμός και τα αυτιά μοιράζονται τα ίδια νεύρα. Και σε αυτή την περίπτωση αρκεί να χορηγήσετε στο παιδί παυσίπονο.
  • Είναι σημαντικό το παιδί να τρώει και να πίνει κανονικά. Αυτό θα το βοηθήσει να αναρρώσει πιο γρήγορα. Το μάσημα τσίχλας συμβάλλει επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.
  • Μια γενική αδιαθεσία είναι φυσιολογική. Αφήστε το παιδί να ξεκουραστεί σε ένα ήσυχο και καθαρό οικιακό περιβάλλον.