Πώς λειτουργεί το αυτί;

Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη: το έξω, το μέσο και το έσω αυτί. Ο ήχος φτάνοντας στην τυμπανική μεμβράνη την θέτει σε δόνηση. Η κίνηση αυτή μεταδίδεται στα τρία οστάρια του μέσου αυτιού και ακολούθως στον κοχλία του έσω αυτιού. Από εκεί το επεξεργασμένο σήμα φτάνει στον εγκέφαλο, ώστε να γίνει αντιληπτός ο ήχος.

 

Τι είναι η διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης;

Όταν η τυμπανική μεμβράνη δεν είναι ακέραιη, αλλά έχει υποστεί ρήξη, μιλάμε για «διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης». Με απλά λόγια, υπάρχει μια οπή στο τύμπανο. Τα συνηθέστερα αίτια είναι η λοίμωξη (πχ. οξεία μέση ωτίτιδα) ή ο τραυματισμός του τυμπάνου άμεσα (πχ. με μπατονέτα) ή έμμεσα (πχ. με χαστούκι).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάτρησης του τυμπανικού υμένα; 

Το σημαντικότερο σύμπτωμα είναι η βαρηκοΐα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν εμβοές (βουητό ή σφύριγμα μέσα στο αυτί). Τέλος, σε περίπτωση διαβροχής του αυτιού (στο μπάνιο ή κατά το κολύμπι) μπορεί παρουσιαστεί ωτόρροια (έξοδος κίτρινου, συχνά δύσοσμου, υγρού από το αυτί).

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση αρκεί μια απλή και ανώδυνη κλινική εξέταση από  ωτορινολαρυγγολόγο. Ο πλήρης ακοολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την πιστοποίηση πιθανής βαρηκοΐας. Σε περιπτώσεις που η διάτρηση είναι παλιά και υπάρχει υποψία παθολογίας στο μέσο αυτί, πρέπει να ζητείται αξονική τομογραφία της περιοχής.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάτρηση επουλώνεται μόνη της, χωρίς θεραπεία. Το αυτί πρέπει να παραμένει στεγνό μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της επούλωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται κάλυψη με αντιβιοτικά. Αν μετά από 2-3 μήνες η διάτρηση παραμένει, μόνη λύση είναι η τυμπανοπλαστική.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της επέμβασης;

Η εκτέλεση της τυμπανοπλαστικής αποσκοπεί κυρίως σε:

  1. Αποκατάσταση της ακεραιότητας της τυμπανικής μεμβράνης. Έτσι, το μέσο αυτί στεγανοποιείται και παύει να είναι εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον. Δεν θα χρειάζεται πια να προσέχετε μη βρέξετε το αυτί σας κατά το μπάνιο ή το κολύμπι.
  2. Αποκατάσταση της ακοής. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ακοή επανέρχεται στα προ της διάτρησης επίπεδα.
  3. Έλεγχο της κοιλότητας του μέσου αυτιού και απομάκρυνση τυχόν παθολογικών ευρημάτων (πχ. χολοστεάτωμα).

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Αρχικά, εκτελείται τομή στο πίσω μέρος του αυτιού, μέσω της οποίας προσεγγίζεται η περιοχή της τυμπανικής μεμβράνης. Ελέγχεται η κοιλότητα του μέσου αυτιού. Η διάτρηση καλύπτεται με μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται, εντός του έξω ακουστικού πόρου, ειδικοί σπόγγοι εμποτισμένοι με αντιβιοτικές σταγόνες. Το αυτί καλύπτεται και εξωτερικά με γάζες, οι οποίες αφαιρούνται το επόμενο πρωί.

 

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης;

Το ποσοστό επιτυχίας της τυμπανοπλαστικής είναι περίπου 90%.

 

Πιθανές επιπλοκές

Όπως σε κάθε επέμβαση υπάρχουν επιπλοκές, τις οποίες καλό είναι να γνωρίζετε από πριν. Πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές, όπως:

  • Διαταραχή στη γεύση. Το νεύρο της γεύσης βρίσκεται κοντά στην τυμπανική μεμβράνη. Πιθανός τραυματισμός του κατά την επέμβαση οδηγεί σε παροδική διαταραχή της γεύσης.
  • Ζάλη. Αίσθημα ζάλης βιώνουν οι περισσότεροι ασθενείς για λίγες μέρες μετά το χειρουργείο. Αν επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή αυξηθεί σε ένταση πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό σας.
  • Απώλεια ακοής. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 1%, μπορεί να παρουσιαστεί απώλεια ακοής μετεγχειρητικά.
  • Εμβοές. Αντίστοιχα μπορεί να εμφανιστεί βουητό ή σφύριγμα στο χειρουργημένο αυτί.
  • Παράλυση προσωπικού νεύρου. Το νεύρο που κινεί τους μύες του προσώπου βρίσκεται σε στενή ανατομική σχέση με το αυτί. Υπάρχει έτσι μια μικρή πιθανότητα κάκωσής του κατά την επέμβαση, με επακόλουθο την, συνήθως παροδική, παράλυσή του.

 

Μετά την επέμβαση

Θα επιστρέψετε σπίτι την επομένη του χειρουργείου, αφού αφαιρεθούν οι εξωτερικές γάζες. Το αυτί σας μπορεί να πονάει τις πρώτες μέρες. Αρκεί να παίρνετε κάποιο κοινό παυσίπονο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα ράμματα (της τομής πίσω από το αυτί) θα αφαιρεθούν στο ιατρείο μετά από 7-10 ημέρες. Ο πωματισμός που θα έχετε εντός του έξω ακουστικού πόρου θα αφαιρεθεί από τον ιατρό σας 15-20 ημέρες μετά το χειρουργείο. Έως τότε εσείς θα πρέπει να ενσταλάζετε στο αυτί σας ειδικές αντιβιοτικές σταγόνες. Καθ’ όλη τη μετεγχειρητική περίοδο θα πρέπει να διατηρείτε το αυτί σας καθαρό, να μην το βρέχετε, και να αποφεύγετε να φυσάτε τη μύτη σας. Καλό είναι να αποφεύγετε το κάπνισμα. Μάλιστα για τους καπνιστές τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης είναι μεγαλύτερα αν το κάπνισμα διακοπεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν το χειρουργείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως για να αντιληφθείτε βελτίωση της ακοής θα χρειαστεί να περάσουν 2-3 μήνες μετά το χειρουργείο.