Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

 

Το ρινικό διάφραγμα αποτελείται από χόνδρο και οστό και χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στη μέση. Φυσιολογικά πρέπει να είναι ευθύ και να βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Στο 80% των ανθρώπων όμως μπορεί να έχει κλίση προς τη μία πλευρά (σχήμα C) ή και προς τις δύο πλευρές της μύτης (σχήμα S). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

 

Που οφείλεται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

 

Μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να δημιουργηθεί αργότερα σαν αποτέλεσμα κακώσεων ή τραυματισμών της μύτης.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Πιο σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν επιστάξεις (μικρές αιμορραγίες από τη μύτη). Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση τίθεται τυχαία κατά την κλινική εξέταση.

 

Πότε πρέπει να διορθώνεται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

 

Μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας.

 

Πώς διορθώνεται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

 

Ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί είναι η χειρουργική επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας ανακουφίσει προσωρινά, δεν λύνει όμως το πρόβλημα.

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

 

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό της μύτης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εμφανείς τομές ή μελάνιασμα στο πρόσωπο μετά το χειρουργείο.

 

Μετά το χειρουργείο θα αλλάξει η εξωτερική εμφάνιση της μύτης μου;

 

Όχι. Η χειρουργική επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος δεν επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση της μύτης. Εάν συνυπάρχει εξωτερική παραμόρφωση της μύτης, πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και ρινοπλαστική.

 

Θα πονάω μετά το χειρουργείο;

 

Όχι, το χειρουργείο του διαφράγματος δεν πονάει. Όμως, υπάρχει η πιθανότητα το μπροστινό μέρος της μύτης να είναι ευαίσθητο για μερικές εβδομάδες.

 

Θα αναπνέω από τη μύτη αμέσως μετά το χειρουργείο;

 

Στο τέλος της επέμβασης, πριν «ξυπνήσετε» από την αναισθησία, θα τοποθετηθούν στο εσωτερικό της μύτης σας πωματισμοί (δύο μικρά σφουγγαράκια, ένα σε κάθε ρουθούνι). Σκοπός τους είναι να αποτρέψουν 1) μια πιθανή αιμορραγία, καθώς και 2) τον σχηματισμό οιδήματος (πρήξιμο) στο εσωτερικό της μύτης αμέσως μετά το χειρουργείο. Συνήθως γίνονται καλά ανεκτά από τους περισσότερους ασθενείς. Το μόνο ενοχλητικό είναι ότι δεν επιτρέπουν την αναπνοή από τη μύτη. Αφαιρούνται την επομένη του χειρουργείου. Μια μικρή αιμορραγία, κατά την αφαίρεσή τους, είναι αναμενόμενη και καθόλου ανησυχητική.

 

Μετά το χειρουργείο

 

Θα έχετε βουλωμένη μύτη και από τις δύο πλευρές, σαν να έχετε βαρύ συνάχι, για περίπου 10 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες μέρες είναι σημαντικό

1) να μη φυσάτε τη μύτη σας, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αιμορραγίας,

2) να φτερνίζεστε με ανοιχτό το στόμα, να μη σκύβετε, και να μη σηκώνετε βάρη για τον ίδιο λόγο,

3) να πλένετε τακτικά και πολλές φορές την ημέρα τη μύτη σας με φυσιολογικό ορό, προκειμένου να απομακρύνονται πήγματα αίματος, κρούστες και εκκρίσεις, 4) να χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικό σπρέι ώστε να διευκολύνεται η αναπνοή από τη μύτη, και

5) να αποφεύγετε τα μέρη με καπνό ή σκόνη. Τα ράμματα θα απορροφηθούν και θα πέσουν χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι.

Τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο θα παρατηρείτε πως οι εκκρίσεις από τη μύτη σας έχουν ροζ ή ελαφρά κόκκινο χρώμα. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Απλά συνεχίστε να εφαρμόζετε τις παραπάνω οδηγίες. Αν όμως, από τη μύτη σας τρέξει αίμα (ζωηρού κόκκινου χρώματος) επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας. Περίπου 10-15 μέρες μετά το χειρουργείο θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας. Για να επουλωθεί η μύτη και να επανέλθει πλήρως η αναπνευστική λειτουργία της θα χρειαστούν 2-3 μήνες.

 

Πιθανές επιπλοκές

 

Το χειρουργείο του διαφράγματος είναι ασφαλές, αλλά όπως σε κάθε επέμβαση υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών. Τις πρώτες ώρες ή και μέρες μετά την επέμβαση η μύτη σας μπορεί να αιμορραγήσει. Ο ιατρός θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Αν η αιμορραγία επιμείνει ενδέχεται να χρειαστεί να τοποθετήσει πωματισμό, παρόμοιο με εκείνο που είχατε στο εσωτερικό της μύτης σας αμέσως μετά το χειρουργείο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, να χρειαστεί να επιστρέψει ο ασθενής στο χειρουργείο για να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία του.

 

Άλλη επιπλοκή του συγκεκριμένου χειρουργείου είναι η μετεγχειρητική λοίμωξη της μύτης. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο και πλήρη απόφραξη της μύτης. Επίσης, οι εκκρίσεις από τη μύτη μυρίζουν άσχημα. Η άμεση επίσκεψη στον ιατρό σας επιβάλλεται σε αυτή την περίπτωση. Τέλος, για λίγες βδομάδες μετά το χειρουργείο μπορεί να αισθάνεστε μούδιασμα στα δόντια σας και ευαισθησία στο μπροστινό μέρος της μύτης. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, υποχωρούν χωρίς κάποια θεραπεία.

 

Πόσες μέρες θα χρειαστεί να απουσιάσω από την εργασία μου;

 

Θα επιστρέψετε στο σπίτι την επομένη της επέμβασης. Καλό είναι να παραμείνετε σε καθαρό και ήρεμο περιβάλλον, μακριά από καπνό ή σκόνη, για περίπου μία εβδομάδα. Εάν η εργασία σας είναι χειρονακτική ή σε εξωτερικό χώρο, θα χρειαστεί να απουσιάσετε δύο βδομάδες. Οι αθλητικές δραστηριότητες καθώς και η προπόνηση σε γυμναστήριο απαγορεύονται για ένα μήνα μετά το χειρουργείο.

 

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθώ ξανά στο ίδιο χειρουργείο στο μέλλον;

 

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος δεν υποτροπιάζει. Για να υποβληθείτε εκ νέου στην ίδια επέμβαση πρέπει είτε να μην ήταν επιτυχής η πρώτη επέμβαση είτε να υπήρξε κάκωση ή τραυματισμός της μύτης μετεγχειρητικά.