Ο ίλιγγος εμφανίζεται συχνά τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Για να ανακαλύψουμε ποια νόσος κρύβεται πίσω από αυτόν θα πρέπει να απαντήσουμε με την καθοδήγηση του Ιατρού στις παρακάτω ερωτήσεις.

  1. Πρόκειται για ζάλη, ίλιγγο, ή αστάθεια;

Ο ίλιγγος είναι ένα υποκειμενικό ψευδές αίσθημα περιστροφής του ατόμου γύρω από τα αντικείμενα ή των αντικειμένων γύρω από το άτομο. Αστάθεια είναι η αίσθηση υποχώρησης του εδάφους κάτω από τα πόδια του ασθενούς. Χαρακτηριστικά οι ασθενείς αναφέρουν πως αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε βάρκα. Τέλος, με τον όρο ζαλη μπορεί κανείς να εννοεί διάφορα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ακαθόριστο βάρος στο κεφάλι, σκοτοδίνη, τάση προς λιποθυμία, ή ακόμα και απώλεια συνείδησης. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί τι από τα παραπάνω βιώνει ο ασθενής.

  1. Πότε άρχισαν τα συμπτώματα;

Έχει μεγάλη σημασία να ξεκαθαρίσουμε εάν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο ιλίγγου ή αν ο ίλιγγος χρονολογείται από μακρού.

  1. Ποιές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άρχισε ο ίλιγγος;

Προηγήθηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κάποια λοίμωξη, ή η λήψη φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, ηρεμιστικά, αντιεπιληπτικά, αντισυλληπτικά, κα;

  1. Συνυπάρχουν συμπτώματα από την ακοή; Αν ναι, από πότε;

Εάν ο ίλιγγος συνοδεύεται από μείωση της ακοής, χρήσιμο είναι να διευκρινιστεί αν η βαρηκοΐα προηγείται ή έπεται της κρίσης ιλίγγου, αν είναι παροδική ή μόνιμη, αν εγκαταστάθηκε απότομα ή επιδεινώθηκε προοδευτικά, και αν είναι σταθερή σε ένταση ή έχει αυξομειώσεις.

  1. Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα βελτιωνονται, παραμένουν στάσιμα, ή επιδεινώνονται;

Η βελτίωση συνήθως αποτελεί καλό προγνωστικό σημείο, ενώ μια στάσιμη ή επιδεινούμενη κατάσταση πιθανώς να υποδηλώνει κάποια πιο σοβαρή βλάβη.

  1. Πόσο χρόνο διαρκεί η κρίση του ιλίγγου;

Ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί τον ίλιγγο, ποικίλει και η διάρκειά του. Έτσι, μια κρίση ιλίγγου μπορεί να διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα, λίγα λεπτά της ώρας, ημέρες, έως και εβδομάδες.

  1. Με ποιά συχνότητα εμφανίζονται οι κρίσεις του ιλίγγου;

Η συχνότητα των κρίσεων ιλίγγου θα καθορίσει και την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση.

 

  1. Σχετίζεται ο ίλιγγος με τις αλλαγές θέσεις της κεφαλής;

Είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα γιατί έτσι θα βοηθήσει τον ιατρό του στη διερεύνηση του ιλίγγου του. Ακόμη περισσότερο θα βοηθήσει αν έχει παρατηρήσει αν ίλιγγος εκλύεται με τη στροφή της κεφαλής προς τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά.

  1. Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα που προηγούνται του ιλίγγου;

Τέτοια μπορεί να είναι οι εμβοές (βουητό) ή/και το αίσθημα πληρότητας στο ένα ή και στα δύο αυτιά, αλλά και συμπτώματα όπως «θολούρα», «ελαφρύ κεφάλι», ναυτία ίσως και αρκετές ήμερες πριν το επεισόδιο ιλίγγου.

  1. Συνοδεύεται ο ίλιγγος με απώλεια συνείδησης;

Εάν ναι, ο ασθενής πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως πολλές φορές με τον όρο «απώλεια συνείδησης» εννοούνται καταστάσεις όπως λιποθυμία, «σβήσιμο», σκοτοδίνη. Αρκεί να ρωτήσουμε τον ασθενή αν την ώρα του συμβάντος άκουγε και απαντούσε στους γύρω του, για να ξεκαθαρίσουμε αν όντως επρόκειτο για επεισόδιο απώλειας συνείδησης ή όχι.

  1. Συνυπάρχουν κεφαλαλγίες ή υπήρξαν κατά το παρελθόν;

Η κεφαλαλγία μπορεί να προηγηθεί της κρίσης ιλίγγου, να είναι αποτέλεσμα αυτής, ή και απλά να αναφέρεται στο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς.

  1. Συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα;

Συμπτώματα όπως διπλωπία (όταν βλέπουμε τα αντικείμενα γύρω μας διπλά), θάμπωμα της όρασης, διαταραχές γεύσης, μουδιάσματα στο πρόσωπο ή στα άκρα, δυσκολία στην κίνηση των άκρων, δυσαρθρία κα, πρέπει να κινητοποιούν άμεσα τον ασθενή και το περιβάλλον του ώστε να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

  1. Υπάρχει από το ιστορικό κάποια άλλη γνωστή πάθηση;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν ο ασθενής πάσχει (ή έπασχε κατά το παρελθόν) από κάποια σοβαρή πάθηση, όπως αναιμία, αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμία, σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία κα.